Ik wilde Allan niet meer in de incubator werelden hebben en zeker niet als we met levende vormen zouden gaan werken. De ruzie liep enorm hoog op. Duncan is met mij gaan praten om de ruzie, waarin ik met mijn ontslag dreigde, te beslechten. Had ik toen maar voet bij stuk gehouden.
De vijfde keer zou Allan naar ‘World 09’ gaan, deze biotoop was een van onze grootste werelden op dat moment.
‘World 09’ bevatte twee verschillende levensvormen. De ‘nurb’ en de ‘vitex 3’, beiden prototypen, die naar mijns insziens veelbelovend waren. Volgens afspraak zou Allan Smith uit de buurt van de dieren blijven en op afstand de waarnemingen verrichten. Het meest onbetrouwbaarste is de ‘nurb’. Gelukkig verpoost hij altijd op dezelfde plek, een beetje bij het water in wat lagere gebieden.
We zouden Allan hoog neerzetten, zodat hij een goed en veilig uitzicht had.
Nadat we Allan in ‘World 09’ hadden geplant ging hij meteen op pad. Hij complimenteerde ons nog met de verscheidenheid aan begroeiing. Na 45 minuten kwam hij aan op de afgesproken plek van waaruit hij zijn waarnemingen op de levensvormen kan doen. Het was de eerste keer dat hij levend kweekmateriaal ging zien.
Op het moment dat hij de groep nurbs zag was hij met stomheid geslagen. Dit was het enige moment dat Allan Smith even zijn mond hield (de printer stopt even..)
Daarna was het een waterval van euforische proza wat er uit de printer kwam rollen. Het was toen tijd om Allan Smith terug te halen. Uit het verslag van Che kunt u lezen dat alles klaar stond en weer liet Allan Smith het afweten. Hij rolde zijn matrix kleed niet uit. We zagen hem naar beneden lopen, recht op de groep nurbs af.